miercuri, 28 noiembrie 2007

Tia Serbanescu, nominalizata la Premiul pentru Jurnalism European


Tia Serbanescu (n. 1945) –Licentiata in filologie, Universitatea din Bucuresti, în 1968.
Ziarista, editorialista, titulara a foarte popularei rubrici Bref, unul dintre cele mai longevive si populare comentarii politice cotidiene, din ultimii 17 ani, gazduita de Romania libera (1990-1993), Cotidianul(1993-1998), iar in ultimul deceniu de ziarul Curentul. A fost redactor (1968-1988), corector (1988-1989), membra a Comitetului Director si sefa sectiei Cultura (1990-1993) la Romania libera. Membra a Uniunii scriitorilor, autoare a mai multe romane publicate între 1973-1985. In 2002, publica Femeia din fotografie (jurnal 1987-1989).
Dupa 1989 si-a consolidat reputatia unei jurnaliste incoruptibile, de o obiectivitate fara cusur, de o independenta nealterata de nici un parti pris. Este foarte des invitata la posturi de televiziune sa comenteze evenimentele speciale. Nu e afiliata nici unui partid si nici unei organizatii profesionale sau sindicale. Este foarte iubita, citita şi citata, articolele ei fiind si remarcabil de bine scrise.

luni, 26 noiembrie 2007

Conferintele AZIR la Serile FJSC


Cea de-a doua Conferinta AZIR la serile FJSC va avea loc joi, 29 noiembrie,la orele 18,30, tot la Sediul Facultatii de Jurnalism si Stiintele Comunicarii de la Leu, et. 6, sala 614.
Invitat este dl. Mihai Creanga, ziarist la Romania Libera si redactor sef al suplimentului Aldine al aceluiasi cotidian, membru fondator AZIR.
Dl. Mihai Creanga este unul dintre cei patru lucratori in presa, care au infiintat, cu aproape un an inainte de caderea regimului Ceausescu un ziar clandestin. Arestat si anchetat alaturi de colegii sai Petre Mihai Bacanu,Andrei Uncu (in prezent decedat) si Alexandru Chivoiu, Mihai Creanga ar fi facut desigur ani grei de inchisoare daca regimul nu s-ar fi prabusit. Tema conferintei sale va fi experienta jurnalismului sub dictatura si disidenta. Conferentiarul va fi prezentat de Teodora Stanciu,jurnalist de la Radio Romania Cultural, presedintele AZIR.
Seara va fi moderata de Antonio Momoc, asistent la FJSC.

miercuri, 21 noiembrie 2007

Premiul AEJ pentru Jurnalism European

In timpul Congresului desfasurat la Dublin la inceputul lunii noiembrie, sectia din Grecia a AEJ a propus reintroducerea Premiului pentru Jurnalism European. Acesta va fi decernat in prima parte a anului viitor.
In acest sens, fiecare dintre sectii trebuie sa propuna un jurnalist, indiferent daca acesta este sau nu membru al Asociatiei, pina la inceputul lunii Decembrie. Juriul va lua in considerare intreaga activitate a nominalizatilor, promovarea valorilor europene , a libertatii presei si demcratiei.

marți, 13 noiembrie 2007

Congresul AEJ, Dublin


In perioada 8-11 noiembrie, reprezentantii AZIR au participat la cel de-al 45-lea Congres al Asociatiei Jurnalistilor Europeni (AEJ), organizat la Dublin.
Discutiile din timpul Congresului au avut ca tema principala libertatea presei, in jurul careia s-a organizat si un workshop, condus de William Horsley (AEJ Media Freedom Representative), in ultima zi a Congresului. La discutii a participat si Miklos Haraszti, reprezentantul pe probleme legate de libertatea presei al OSCE. Toate tarile participante au pregatit in acest sens cite un raport despre situatia curenta a presei, discutiile concentrindu-se in jurul a doua subteme mari: Media Watchdogs or Lapdogs, urmarind relatiile complicate dintre presa si puterea politica, si Media for Sale, aprofundind noile standarde jurnalistice si presiunea exercitata asupra jurnalistilor de catre proprietarii trusturilor de presa. Intregul raport, cuprinzind contributiile tuturor tarilor participante, este disponibil la www.aej.org.

Un alt punct important pe agenda Congresului a fost instituirea, la initiativa Greciei, a unui premiu pentru jurnalistii europeni, ce va fi decernat incepind cu 2008.
De asemenea, s-a dezbatut posibilitatea infiintarii unor noi sectii, (Serbia, Bulgaria, Moldova, Portugalia) si s-a stabilit conferirea rolului de observator, pentru urmatorul an, sectiei din Republica Moldova.