sâmbătă, 1 decembrie 2007

AEJ protesteaza pe langa autoritatile rusesti

Prin intermediul reprezentantului insarcinat cu problemele libertatii presei, William Horstley, din sectia britanica, AEJ a expediat azi o scrisoare autoritatilor Rusiei privind ingradirile libertatii de expresie in preajma alegerilor pentru presedintia Rusiei. Mesajul, in integralitatea lui,poate fi vazut pe pe www.aej.org
Nu stim daca este un raspuns la apelul sectiei romane, sau pur si simplu colegii de la centru au avut initiativa in acelasi timp cu noi, dar nu putem decat sa ne bucuram.

Bukovski arestat in Rusia

Comitetul director AZIR a expediat azi filialelor AEJ din toata Europa acest mesaj legat de arestarea la Sankt Petersburg a lui Vladimir Bukovski de catre politia rusa.

Dragi colegi, va rugam sa luati act si sa va manifestati in tarile dvs. opinia despre un abuz petrecut ieri in Rusia. Cunoscutul luptator impotriva totalitarismului comunist, Vladimir Bukovski, revenit pentru prima data in Rusia, dupa expulzarea sa in 1977, a fost arestat la Sankt Petersburg, in timp ce se ducea sa viziteze spitalul de psihiatrie unde a fost inchis pentru prima data in 1963.
Pretextul , ridicol si pentru politistii care l-au arestat, trecerea strazii printr-un loc nepermis, este vizibil cu ochiul liber. Vladimir Bukovski care nu a incetat sa critice din Anglia comportamentul antidemocratic al presedintelui Putin este , in calitatea sa de aparator al democratiei, un adversar al presedintelui.
Cu metodele regimului rus de a-si neutraliza adversarii, nu este exclus ca insasi viata marelui luptator pentru drepturile omului sa fie in pericol.
In Romania Bukovski a venit in mai multe randuri, participand la intruniri comemorative ale luptei anticomuniste. A publicat aici o carte de convorbiri cu mine. Pentru ziaristii romani publicistica lui este un model de judecata dreapta si echilibrata, si de curaj.
Va rugam asadar sa luati atitudine impotriva arestarii lui, protejandu-l astfel impotriva altor masuri abuzive.

ÎNTÂLNIRILE AZIR CU STUDENŢII DE LA FACULTATEA DE JURNALISM DIN BUCUREŞTI

ÎN SERIA Întâlnirilor AZIR cu studenţii de la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării,din Bucureşti, Teodora Stanciu, preşedina AZIR, l-a înlocuit joi 29 noiembrie, pe dl. Mihai Creangă, care n-a putut fi prezent, susţinând ea însăşi o conferinţă despre mizele jurnalismului cultural, prezentând, în mod special, postul de radio „România Cultural”, unde îşi desfăşoară munca de realizator de emisiuni, pe diverse teme din spaţiul culturii.
Întrebările inteligente şi la obiect ale studenţilor, la sfârşitul conferinţei au dovedit interes pentru acest tip de jurnalism, pentru condiţia redactorului sau reporterului la Radio România Cultural, pentru modul de reflectare a culturii în emisiunile de radio şi televiziune (nivel prea elitist sau, dimpotrivă, conţinuturi derizorii). Dezbaterea a fost dinamică, incitantă, cu polemici, dispute, controverse, moderate cu iscusinţă de tânărul profesor de la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, dl. Antonio Momoc.
Viitoarea întâlnire (în 2008) a reprezentanţilor AZIR cu studenţii de la „Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării”, programată după sesiune şi sărbătorile de iarnă, la o data ce urmează să fie anunţată, va fi onorată de dl.Mihai Creangă.