marți, 13 noiembrie 2007

Congresul AEJ, Dublin


In perioada 8-11 noiembrie, reprezentantii AZIR au participat la cel de-al 45-lea Congres al Asociatiei Jurnalistilor Europeni (AEJ), organizat la Dublin.
Discutiile din timpul Congresului au avut ca tema principala libertatea presei, in jurul careia s-a organizat si un workshop, condus de William Horsley (AEJ Media Freedom Representative), in ultima zi a Congresului. La discutii a participat si Miklos Haraszti, reprezentantul pe probleme legate de libertatea presei al OSCE. Toate tarile participante au pregatit in acest sens cite un raport despre situatia curenta a presei, discutiile concentrindu-se in jurul a doua subteme mari: Media Watchdogs or Lapdogs, urmarind relatiile complicate dintre presa si puterea politica, si Media for Sale, aprofundind noile standarde jurnalistice si presiunea exercitata asupra jurnalistilor de catre proprietarii trusturilor de presa. Intregul raport, cuprinzind contributiile tuturor tarilor participante, este disponibil la www.aej.org.

Un alt punct important pe agenda Congresului a fost instituirea, la initiativa Greciei, a unui premiu pentru jurnalistii europeni, ce va fi decernat incepind cu 2008.
De asemenea, s-a dezbatut posibilitatea infiintarii unor noi sectii, (Serbia, Bulgaria, Moldova, Portugalia) si s-a stabilit conferirea rolului de observator, pentru urmatorul an, sectiei din Republica Moldova.

Niciun comentariu: