miercuri, 26 noiembrie 2008

Primim de la MTR

Comunicat de presă: istoria se repetă !

În urmă cu cîteva zile s-a încheiat controlul efectuat de o comisie a Ministerului Culturii şi Cultelor la Muzeul Naţional al Ţăranului Român. In raportul final înaintat oficial cu această ocazie conducerii muzeului este formulat explicit „idealul” desfiinţării Muzeului Ţăranului Român:

„În condiţiile date, ideal ar fi ca, odată cu definitivarea lucrărilor de consolidare a clădirii, muzeul să fie pregătit cu o expoziţie permanentă nouă ca tematică, prin care să fie puse în valoare şi alte obiecte din patrimoniul extrem de valoros, de aproape 90000 de bunuri culturale mobile, al muzeului şi, bineînţeles, cu alt mobilier pentru expunere” (mobilier conceput de Horia Bernea special pentru această expunere şi în conformitate cu stilul acesteia – n.n.).

Urmează o serie întreagă de alte recomandări ferme de desfiinţare, de la Clubul Ţăranului Român la Tîrgul Ţăranului Român, care „prezintă riscul ca toate manifestările culturale iniţiate în curtea muzeului să vireze spre derizoriu”.

Considerăm acest act oficial al Ministerului Culturii şi Cultelor nu numai un afront la adresa unei instituţii culturale care a obţinut cea mai mare recunoaştere internaţională în domeniul său de activitate, dar şi o ameninţare directă a însăşi existenţei muzeului în forma sa actuală, care este aceea care l-a făcut faimos în ţară şi străinătate şi singura pe care o acceptăm ca legitimă. Această situaţie este cu atît mai gravă cu cît ea repetă încercarea de acum patru ani de dezmembrare a discursului muzeal al întemeietorului muzeului, pictorul Horia Bernea. În plus, faptul ce această „condamnare” are loc cu doar cîteva zile înainte de alegeri, poate naşte suspiciunea că se încearcă o manevră care se treacă neobservată într-un moment în care societatea română are alte priorităţi.


AZIR a trimis comunicatul intregii sale retele de presa, care a reactionat, cum era si firesc, cu promptitudine la enormitatea abuzului. Mai multe site-uri si bloguri au amplificat vocea directorului MTR, etnologul Vintila Mihailescu, speram ca nu fara efect.
Le multumim pentru reactie, in numele acestuia.

Niciun comentariu: