vineri, 26 octombrie 2007

Amenintare directa la adresa ziaristilor

Appel AZIR

Către:
Asociaţia Jurnaliştilor Europeni (Bruxelles),
Filialele AEJ din Franţa, Italia, Polonia, Grecia, Cehia, Slovacia, Armenia, Turcia, Anglia, Irlanda, Spania, Portugalia, etc.
Către Clubul Român de Presă,
Centrul de Jurnalism Independent,
Agenţia de Monitorizare a Presei, Academia Caţavencu, asociaţiile de media şi societatea civilă

Dragi colegi şi prieteni,
Dezvăluirea recentă a unui scandal de corupţie din categoria celor care în ţările democratice a dus de fiecare dată la căderea guvernelor se soldează în România cu un efect invers, şocant şi neliniştitor. Comisia juridică a Senatului, prin doi membri PSD, Eugen Nicolicea şi Ion Timis, modifică Codul Penal, preconizând introducerea de pedepse de până la 7 ani închisoare împotriva jurnaliştilor care comit « delicte de presă » similare dezvăluirilor recente în cazul Remeş -Mureşan.
Comitetul executiv AZIR face apel la organizaţia internaţională la care e afiliată, la secţiile similare din toate ţările unde acestea există şi de asememena la organizaţiile de presă din România, solicitându-le să iniţieze acţiuni de împiedicare a acestui grav abuz împotriva dreptului la liberă practică al ziaristului şi la informare a publicului. Un asemenea abuz nu este posibil decât într-o pseudodemocraţie cum este astăzi România, unde beneficiind de deficitul de competenţă juridică a populaţiei, aparenţele sunt respectate, dar cei care fac legea sunt exact cei care comit infracţiunile pasibile de pedeapsă, sau clienţii politici ai acestora.

Doina Jela,
Secretar AZIR,
membru în Comitetul Executiv AEJ-Bruxelles

Niciun comentariu: