Cu dosare penale împotriva presei
În atenţia organismelor internaţionale acreditate la Chişinău
În atenţia organizaţiilor internaţionale de media şi drepturile omului
Situaţia presei din R. Moldova este tot mai alarmantă şi implică riscuri prea mari pentru exponenţii mass-media independente. Câteva dosare penale, intentate lui Constantin Tănase, director al Cotidianului Timpul şi reprezentanţilor postului de radio „Vocea Basarabiei”, creează o situaţie fără precedent în care jurnaliştii sunt persecutaţi pentru opiniile exprimate sau pentru opiniile exprimate de public.
Totodată, ordinul public dat de către preşedintele Vladimir Voronin Serviciului de Informaţii şi Securitate cu privire la verificarea tuturor ziarelor care primesc finanţări din străinătate, în vederea identificării unor ilegalităţi, readuce în atenţie stilul poliţienesc al executării comenzilor puterii pentru suprimarea vocilor presei independente.
Conducerea postului „Vocea Basarabiei” a fost informată oficial abia la finele lunii februarie că, în luna decembrie, Procuratura Generală a iniţiat o urmărire penală pe motiv că acest post de radio face „chemări publice la răsturnarea sau schimbarea prin violenţă a orânduirii constituţionale”.
Valeriu Saharneanu, co-fondator al acestui post de radio şi Veaceslav Ţîbuleac, director, au adresat un apel către preşedintele Voronin “de a înceta acţiunile ilegale de hărţuire contra mass-media”.
Anterior, şi lui Constantin Tanase, director „Timpul”, i-a fost înaintată învinuirea într-un dosar intentat „pe faptul acţiunilor intenţionate îndreptate spre aţâţarea vrajbei sau dezbinării naţionale, rasiale sau religioase”, înainte să fi fost informat oficial că este pus sub învinuire.
Modul în care au fost lansate cele două acţiuni penale lasă să se înţeleagă că organele Puterii ar avea dosare penale „de-a gata” pentru fiecare jurnalist sau instituţie de presă care au devenit incomozi prin opiniile, dezvăluirile şi curajul de care dau dovadă în exercitarea misiunii.
Remarcăm că, atât jurnaliştii, cât şi instituţiile media, atacate cu dosare penale pe parcursul acestei luni, sunt bine cunoscuţi opiniei publice naţionale şi internaţionale pentru activitatea profesională, beneficiind de-a lungul anilor de premii şi diplome acordate de organizaţii media din R. Moldova şi din străinătate.
Tot în aceste zile, o jurnalistă de la „Timpul” a fost intimidată în prezenţa premierului Tarlev, fiind într-un spaţiu public pentru realizarea unui articol pe un subiect tabuizat – situaţia parcului de maşini ale Aparatului Guvernului. Concomitent, administraţia Universităţii de Stat, secundată de gardienii Serviciului de Pază al Preşedintelui Voronin, au blocat, sub pretexte false, intrarea unui jurnalist de la publicaţia „Moldavskie Vedomosti” în sala în care avea loc întâlnirea comisarului european pentru relaţiile şi politica europeană de vecinătate, Benita Fererro-Waldner cu studenţii. Aceste cazuri au fost înregistrate doar timp de o săptămână. Alte zeci de cazuri, mult mai grave, rămân neînregistrate, deşi se întâmplă în fiecare zi.
Zilele acestea, un reprezentant al SIS a vizitat şi a admonestat o jurnalistă dintr-un centru raional pentru faptul că aceasta a aplicat o solicitare de susţinere financiară a ziarului său la Guvernul României. Deşi jurnalista a aplicat acest proiect, ca şi oricare altă organizaţie, fără să consulte SIS-ul, ea a fost surprinsă să audă de la reprezentantul Securităţii citate întregi din ceea ce a scris în proiect. În preambulul acelei adresări, ea relata despre condiţiile complicate de existenţă a presei de limbă română în R. Moldova.
Deunăzi, un jurnalist de la Străşeni a fost vizitat de reprezentantul SIS, cerându-i-se explicaţii pentru opiniile unei persoane, exprimate în emisie. De fapt, şi în cazul ziarului „Timpul”, şi în cazul postului „Vocea Basarabiei” anchetatorii au invocat problema sprijinului acordat de România.
Autorităţile de stat, se pare, au declarat război deschis presei de limbă română din R. Moldova, punând în funcţiune organele de securitate, de anchetă şi de urmărire penală, decise să persecute jurnaliştii pentru exprimarea şi pentru solicitarea opiniei. Activăm în cadrul unui ziar de investigaţii, Ziarul de Gardă, şi ne ciocnim în fiecare zi de bariera frontală care ne îngrădeşte dreptul constituţional şi obligaţia profesională de a obţine şi de a face publice informaţii de interes larg, care vizează actul guvernării, actele de corupţie şi de intransparenţă.
Pe 27 februarie, Iurie Stoicov, preşedintele Comisiei parlamentare pentru Securitatea Statului, a reiterat încă o dată reporterului nostru, care i-a solicitat o opinie despre Planul de Acţiuni Moldova-UE: „Noi nu colaborăm cu aşa gazetă. V-am mai spus asta!”. Arhivele audio ale redacţiei conţin numeroase astfel de replici din partea demnitarilor de stat care nu mai ascund ostilitatea faţă de reporterii presei independente. Totodată, devin tot mai numeroase intimidările telefonice, atacurile verbale anonime şi provocările în adresa presei.
În aceste condiţii, solicităm atenţia organismelor internaţionale şi a organizaţiilor internaţionale de monitorizare a mass-media. Anul preelectoral 2008 a crescut până la punctul critic presiunile asupra presei. Cineva trebuie să audă şi vocea noastră.
Echipa de Gardă
27 februarie 2008
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu