sâmbătă, 16 februarie 2008

Primim de la Pen Club Moldova

Declaraţie a PEN Clubului din Republica Moldova

Despre persecutarea scriitorului şi jurnalistului Constantin Tănase, director al ziarului Timpul de dimineaţă, de către Procuratura Generală a Republicii Moldova


PEN Clubul din Republica Moldova – Filială a Organizaţiei Mondiale a Scriitorilor cu sediul la Londra – protestează împotriva persecutării scriitorului şi jurnalistului Constantin Tănase, director al ziarului Timpul de dimineaţă. Procuratura Generală a Republicii Moldova a intentat un dosar penal pe numele lui Constantin Tănase, învinuindu-l că prin declaraţiile făcute la mitingul din 3 februarie 2008, desfăşurat în Scuarul din faţa Teatrului de Operă şi Balet din Chişinău, ar fi instigat la „aţâţarea vrajbei şi dezbinării naţionale”. Această acţiune penală, îndreptată împotriva libertăţii de exprimare, este întemeiată exclusiv pe un abuz de interpretare. Scoaterea din context a unor fraze, aşa cum au procedat procurorii în cazul lui Constantin Tănase, care în luarea sa de cuvânt a făcut referire la influenţa geopolitică nefastă a Federaţiei Ruse asupra Republicii Moldova, nicidecum la discriminarea cetăţenilor moldoveni de etnie rusă, atribuirea de înţelesuri şi mobiluri inexistente acestor afirmaţii reprezintă o metodă de intimidare şi persecutare a cetăţenilor, care evocă practica regimurilor totalitare.

PEN Clubul din Republica Moldova consideră că un asemenea caz de încălcare a dreptului la opinie nu ar fi avut loc dacă în Republica Moldova –

ţară cu aspiraţii europene – ar fi existat un climat autentic de dezbatere democratică, în care fiecare cetăţean ar fi putut să-şi exprime nestingherit opiniile, în care reprezentanţii societăţii civile şi ai partidelor de opoziţie ar fi avut acces la mass-media de stat, inclusiv la televiziunea publică, plătită din buzunarul tuturor cetăţenilor, indiferent de simpatiile şi concepţiile lor politice.

PEN Clubul din Republica Moldova cere Procuraturii Generale să înceteze cauza de urmărire penală intentată scriitorului şi jurnalistului Constantin Tănase. Instrumentarea „delictului de opinie” încalcă normele democratice şi prevederile Constituţiei Republicii Moldova.

Ca organizaţie a cărei sarcină prioritară constituie protejarea libertăţii de exprimare şi a valorilor democratice, PEN Clubul din Republica Moldova va aduce la cunoştinţa PEN Centrului Internaţional şi a opiniei publice de peste hotare cazul scriitorului şi jurnalistului Constantin Tănase, practicile de încălcare a libertăţii de exprimare în Republica Moldova.


Comitetul Executiv al PEN Clubului din Republica Moldova,

15 februarie 2008

Niciun comentariu: