vineri, 14 martie 2008

Conferintele AZIR la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii


Joi seara, in cadrul serilor Facultatii de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, unul dintre membrii fondatori AZIR, Mihai Creanga, a sustinut o conferinta despre Jurnalism si disidenta. Discutiile cu studentii au avut ca punct de pornire experienta infiintarii unui ziar clandestin, intr-o perioada care pentru multi dintre cei aflati in sala se reconstituie doar din carti, fiind un fapt de istorie strain de istoriile personale. Poate tocmai de aceea, interesul studentilor s-a indreptat spre fapte dintre cele mai concrete, istorisirile impresionante lui Mihai Creanga reusind sa refaca, din fragmente, o lume care astazi pare, pentru mai tinara generatie, indepartata si plina de semne de intrebare.

Mihai Creanga este unul dintre cei patru lucratori in presa, care au infiintat, cu aproape un an inainte de caderea regimului Ceausescu un ziar clandestin. Arestat si anchetat alaturi de colegii sai Petre Mihai Bacanu,Andrei Uncu si Alexandru Chivoiu, Mihai Creanga ar fi facut desigur ani grei de inchisoare daca regimul nu s-ar fi prabusit.
Discutiile de la Serile FJSC nu s-au limitat doar la modalitatea concreta de realizare a unui ziar clandestin, la practicarea meseriei de jurnalist intr-un regim totalitar sau la experienta anchetelor de la Securitate, ci au depasit tema propusa initial (Jurnalism si disidenta), urmarind primii ani ai jurnalismului liber, lipsit de constringeri politice, si punind totodata problema romaneasca intr-un context mai larg, prin comparatie cu formele de disidenta din alte state ale fostului Bloc Sovietic (Polonia, Cehia, Ungaria).

Niciun comentariu: